Enlaces a las páginas anteriores del KKE

Los sitios internacionales cambian poco a poco a un nuevo formato. Puede encontrar las versiones anteriores de las páginas que ya están actualizadas (con todo su contenido) en los enlaces siguientes:

 

Speech of Kemal Okuyan, Secretary of the CC of CP, Turkey

Χαιρετιστήριο του Κεμάλ Οκουγιάν

Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

 

Αγαπητοί σύντροφοι, συντρόφισσες, φίλες, φίλοι και αδέρφια,

Οι λαοί δεν ευθύνονται για τις πράξεις της άρχουσας τάξης. Τα εγκλήματα που πράττει η άρχουσα τάξη της Τουρκίας επηρεάζουν πρώτα από όλα την εργατική τάξη της Τουρκίας. Εμείς όμως νιώθουμε ντροπή για τις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία στην περιοχή.

Ζητάμε συγγνώμη από το λαό της Συρίας για τον ρόλο της Τουρκίας  στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αυτής της χώρας. Έχουμε χρέος στο λαό της Συρίας, το όποιο μπορούμε να εκπληρώσουμε μόνο ζητώντας από την κυβέρνηση της Τουρκίας να απολογηθεί για τα εγκλήματα πόλεμου που έχει πράξει και βάζοντας εμπόδια στην  εκμετάλλευση της κεφαλαιοκρατικής τάξης.

Η Συρία, όπως στο παρελθόν η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη, έγινε στόχος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Αυτή η επιθετικότητα ήταν προϊόν της ανάγκης των διεθνών μονοπωλίων να ανασυγκροτήσουν τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, προϊόν της ανάγκης εξασφάλισης του διαμελισμού των κρατών, χρησιμοποιώντας διάφορες εθνικές και θρησκευτικές-δογματικές διαμάχες και ταυτόχρονα ήταν προϊόν της ανάγκης εξασφάλισης του φυσικού πλούτου, των ενεργειακών αγωγών, των νέων επενδυτικών αγορών και του φτηνού εργατικού υλικού.

Όμως, σε αντίθεση με τα άλλα παραδείγματα, τα σχέδια στη Συρία ήρθαν αντιμέτωπα με σοβαρά εμπόδια. Ο Συριακός λαός έδειξε μεγάλη αντίσταση στις αιματηρές και βρώμικες επεμβάσεις πρώτα από όλα των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, που προσανατολίστηκαν σε διάφορες λύσεις για να σπάσουν την αντίσταση. Δημιουργήθηκε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος το οποίο υπηρετεί διαφόρους στόχους. Έγιναν σφαγές οι όποιες άλλαξαν τις δημογραφικές ισορροπίες της περιοχής.

Η επέμβαση κρατών, όπως της Ρωσίας και του Ιράν, που άλλαξαν τις στρατιωτικές και πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η διαμάχη τους με την ΗΠΑ και τους συμμάχους της, που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα της δικής τους άρχουσας τάξης, δε θα πρέπει να σκιάσει την αντίσταση που έδειξε ο λαός της Συρίας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο λαός της Συρίας αποτελεί την πραγματική δύναμη που δεν παραδίνεται και δε σκύβει το κεφάλι απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύντροφοι, συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του λαού της Συρίας. Ξεσκέπασε τις επιχειρήσεις της τουρκικής πολιτικής κυβέρνησης. Σε μαζικές συγκεντρώσεις αποκάλυψε την εσωτερική όψη της Αραβικής Άνοιξης. Οργάνωσε συλλαλητήρια και έκανε εκστρατεία αλληλεγγύης με το λαό της Συρίας. Παρόμοιες προσπάθειες έκαναν παράλληλα κι άλλες δυνάμεις στη χώρα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει σοβαρή αντίδραση εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία στο θέμα της Συρίας.

Όμως αυτό δε φτάνει.

Πρέπει να συνεχίσουμε!

Να αγωνιστούμε για την απόσυρση του τούρκικου στρατού από το Ιράκ, την Συρία και την Κύπρο.

Να είμαστε σε αλληλεγγύη με τα περίπου 2 εκατομμύρια Σύριους μετανάστες που ήρθαν στην Τουρκία, να κινούμαστε με την πραγματικότητα ότι αυτοί που θα μείνουν μόνιμα κι ανήκουν πλέον στην εργατική τάξη της Τουρκίας, να αγωνιζόμαστε να τους οργανώνουμε.

Να αγωνιστούμε ενάντια στην αυξανόμενη απειλή ενός ευρύτερου πολέμου, που είναι προϊόν των εσωτερικών αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να αγωνιστούμε ενάντια στους εθνικούς και θρησκευτικούς -ενδοθρησκευτικούς πολέμους.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στις παρόμοιες Ισλαμικές οργανώσεις τις όποιες τρέφει η ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της.

Να αγωνιστούμε ενάντια στον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και την ισλαμοφοβια.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο αντιδραστικό απολυταρχικό κράτος της χώρας μας.

Να είμαστε σε συνεργασία και να αγωνιζόμαστε πλάι με τον Ελληνικό εργαζόμενο λαό και το πρωτοπόρο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό.

Ζήτω η αντίσταση του λαού της Συρίας!

Ζήτω ο διεθνισμός!

Ζήτω το ΚΚΕ!